1. Η πρώτη έκδοση του πρώτου βιβλίο Χάρι Πότερ περιλάμβανε μόλις 1000 αντίτυπα. Δώδεκα εκδότες πριν την Bloomsbury είχαν απορρίψει το βιβλίο, το οποίο έμελλε αργότερα να πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 50 γλώσσες.

2. H λέξη Dumbledore προέρχεται από την παλιότερη αγγλική γλώσσα και αποτελεί αρχικό τύπο του “bumblebee”.

 

 

3. Η ημέρα που τα μέλη της Χρυσής Τριάδας, Harry, Ron & Hermione, έγιναν επίσημα φίλοι είναι η 31η Οκτωβρίου του 1991, όταν κατατρόπωσαν το Τρολ στις τουαλέτες των κοριτσιών.

4. Η καθηγήτρια McGonagall ήταν μια ταλαντούχα παίκτρια του Quidditch μέχρι που την τελευταία της χρονιά στο Hogwarts έπαθε ένα σοβαρό ατύχημα εξαιτίας του οποίου έσπασε πολλά από τα πλευρά της.

5. Οι Muggles που πλησιάζουν στο Hogwarts βλέπουν τα ερείπια ενός κτιρίου και μια πινακίδα που γράφει “Μακριά: ΚΙΝΔΥΝΟΣ”.

 

 

6. Στον Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν, η καθηγήτρια Trelawney αρνείται να καθίσει στο τραπέζι, επειδή θα ήταν το 13ο πρόσωπο κι έτσι ο πρώτος που θα σηκωνόταν θα πέθαινε. Στο Τάγμα του Φοίνικα, σε ένα τραπέζι με 13 άτομα, το πρώτο που σηκώθηκε όρθιο ήταν ο Sirius.

7. Oι Παράφρονες αντιπροσωπεύουν την κατάθλιψη.

8. Ο Fred & o George Weasley γεννήθηκαν Πρωταπριλιά.

9. Μετά την τελική ήττα του Lord Voldemort, το σκοτεινό σήμα σε κάθε Θανατοφάγο μετατράπηκε σε ουλή, η οποία πλέον όμως δεν πονούσε, ούτε έκαιγε.

 

 

 

10. Το Boggart του Dumbledore ήταν το νεκρό σώμα της αδελφής του, Ariana.

11. O Dumbledore μπορούσε να δει τον Harry κάτω από τον αόρατο μανδύα χάρη στο ξόρκι (που έκανε χωρίς λόγια) “homenum revelio”.

12. O James και η Lily Potter ήταν πράγματι αδελφές ψυχές, αφού μεταξύ άλλων ο προστάτης του πρώτου ήταν ένα αρσενικό ελάφι και της δεύτερης ένα θηλυκό ελάφι.

13. O Lord Voldemort ήταν 71 ετών όταν έγινε η Μάχη του Hogwarts.

14. Το μότο του Hogwarts μεταφράζεται στα ελληνικά “ποτέ μην γαργαλάς έναν δράκο που κοιμάται”.

 

 

15. Ο Draco Malfoy παραλίγο να μην φοιτήσει στο Hogwarts, αφού είχε γίνει δεκτός στο Durmstrang.

16. Ο Harry ήταν παρών στο θάνατο καθένα μάγου από την ομάδα των Επιδρομέων.

17. Ο Arthur Weasley κατάφερε να επισκευάσει την μηχανή του Sirius και να τη δώσει στον Harry.

18. Oι δυο πρώτες και δυο τελευταίες λέξεις που είπε ο Dobby στα βιβλία ήταν “Harry Potter“.

19. Ο Fred & o George είχαν καταφέρει να πετάξουν χιονόμπαλες στο πρόσωπο του Voldemort, αφού εκείνος κρυβόταν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του καθηγητή Quirrell και οι δυο σκανταλιάρηδες Weasley τού τις έριχναν με ξόρκια.

 

 

20. Το όνομα και η τοποθεσία του Hogwarts αποτέλεσαν επιλογή της Rowena Ravenclaw.

21. O Harry Potter κατέστρεψε μόνος του μόνο έναν πεμπτουσιωτή.

22. Ο George μετά το θάνατο του Fred δεν κατάφερε ποτέ να ξανακάνει το ξόρκι του Προστάτη.

23. Κάθε 30 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο ξεκινάει να διαβάζει τα βιβλία Harry Potter.

24. Μόλις ο πεμπτουσιωτής μέσα στον Harry καταστράφηκε, έχασε την ικανότητα να μιλάει Ερπετικά.

25. Ο Lord Voldemort δε μπορούσε να αγαπήσει γιατί ο ίδιος δεν ήταν προϊόν αγάπης, καθώς η μητέρα του είχε μαγέψει τον πατέρα του με Amortentia.

 

 

26. Τα φυτά που αναφέρονται στα βιβλία Harry Potter προέρχονται από ένα βρετανικό εγχειρίδιο του 17ου αιώνα και είναι όλα αληθινά, παρά το γεγονός ότι τα ονόματά τους μοιάζουν φτιαγμένα επί τούτου.

27. Τα μάτια του Harry στις ταινίες είναι γαλάζια διότι ο Daniel Radcliffe ήταν αλλεργικός στους χρωματιστούς φακούς επαφής.

28. Η μεγαλύτερη σε ηλικία μαθήτρια του Hogwarts ήταν η ηθοποιός Shirley Henderson, που έπαιξε την Μυρτιά που Κλαίει στην ηλικία των 36 ετών.

29. Ο σκηνοθέτης του Αιχμάλωτου του Αζκαμπάν, Αλφόνσο Κουαρόν, ζήτησε από τους τρεις πρωταγωνιστές να γράψουν από μια έκθεση για τον εαυτό τους. Η Emma Watson έγραψε μια μακροσκελή έκθεση που την παρέδωσε στην ώρα της, ο Daniel Radcliffe μια πιο σύντομη και ο Rupert Grint απολύτως τίποτα.

 

 

30. Ο κακός που ξεχωρίζει από την ιστορία του Harry Potter σύμφωνα με τον Stephen King δεν είναι ο Lord Voldemort, αλλά η Dolores Umbridge.

31. 80 ραβδιά άλλαξε ο Radcliffe κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας Harry Potter. Επίσης, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των 8 ταινιών χρειάστηκε 160 ζευγάρια γυαλιά.

32. Μετά το Hogwarts η Ginny έγινε επαγγελματίας παίκτρια Quidditch και κατόπιν αθλητική ανταποκρίτρια για τον Ημερήσιο Προφήτη.

33. H Hedwig “έπρεπε” να πεθάνει γιατί συμβόλιζε την παιδική ηλικία, την αθωότητα και την ασφάλεια του Harry. Συνολικά 4 διαφορετικές κουκουβάγιες εμφανίστηκαν ως Hedwig στις ταινίες Harry Potter.

 

 

34. H εμβληματική φράση του Draco Malfoy στον Goyle “δεν ήξερα ότι μπορείς να διαβάζεις” είναι προϊόν αυτοσχεδιασμού.

35. Οι φωτογραφίες στον μαγικό κόσμο του Harry Potter “ζωντανεύουν” χάρη σε ένα ειδικό μαγικό φίλτρο.

36. Ο Nicolas Flamel είναι ο μόνος μάγος από όσους αναφέρονται στην ιστορία του Harry Potter που υπήρχε στην πραγματικότητα.

37. Οι τσέπες του μανδύα του Τom Felton (Draco Malfoy) έπρεπε να είναι ραμμένες, αλλιώς έβαζε μέσα τους σνακς και μασουλούσε διαρκώς την ώρα των γυρισμάτων.

 

 

38. Ο Αlan Rickman είχε πρακτικά ένα κοστούμι σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων των 8 ταινιών, τον μαύρο μανδύα του.

39. H τρίτη μυρωδιά που η Hermione αναγνώρισε όταν μύρισε την Amortentia ήταν, τελικά, το άρωμα των μαλλιών του Ron.

40. Για τη σκηνή όπου ο Harry σηκώνει το παντελόνι του και φαίνεται πως δε φοράει κάλτσα ο Radcliffe αναγκάστηκε να ξυρίσει το πόδι του για να μη φαίνεται αφύσικα τριχωτό.